sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Vetoomus ihmisyyteen

Ajattelin blogilomastani huolimatta nyt jakaa kanssanne yhden kokemuksen, jonka jälkeen jatkan hiljaiseloa ja koulu-urakkaa palatakseni ehkä jossain muussa kohtaa uudelleen virtuaalisen sanasorvin ääreen.

Asia, joka sai minut blogilakostani tarttumaan Atk-sulkakynään on itselleni ihan klassikko, joka taas aktivoitoi tänään ollessani kirppiksellä: Nimittäin HAJUSTEELLISET PESUAINEET. Löysin Lennulle upeat välikausituotteet, hyvän väriset ja hyvällä hinnalla, mutta.... NE HAISEE TAAS SILLE HELVETIN OMO SENSITIVELLE tai jollekin muulle karsealle lapsiperheen suosikki-aineelle!!!!!!

Kertokaa mulle, miksi lasten tai ylipäätään ihmisten vaatteet pitää pestä pesuaineella, jonka kauhea löyhkä ei lähde kulumallakaan pois? Kenen mielestä se kauhea keinotekoinen haju on parempi kuin "ei mikään haju" tai samantien vaikka perheen koiran takapuolen haju?

Nyt mulla on siis ihanat kamat, joita ensin tuuletan vuoden, ja sen jälkeen pesen sata kertaa ja koko koti haisee kauhealle, josta mulle tulee pää kipeeksi ja oksettaa. Vetoan siis teihin, lukijani: ostakaa hajusteetonta pesuainetta tai hengatkaa samanhajuistenne kanssa ja myykää keskenänne vaatteita, haisulit :)!

(Kuvan haisunäätä ei liity juttuun. Hän on viaton.)

16 kommenttia:

 1. Just näin!!
  Mullekin on tullut muutama muuten oiva ja ihana käytettynä ostettu vaate, jotka kuitenkin lemuavat niin hirveästi, että niitä on vaikea käyttää. Eikä lemu pesussakaan lähde pois. Itse pesen aina kaikki lapsen pyykit hajusteettomalla. Tai oikeastaan kaiken muunkin, paitsi miehen sukat (ne kaipaa rankemmanpuoleista raikastusta...).
  Kuitenkin unohdan aina kysyä hajuista kun olen kirpparikauppaa tekemässä ja sitten saa kärsiä. Joku OMO on tosiaan ihan järkkyhajuinen! (Ei kai kuitenkaan sensitive..?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joku kuitenkin, jolle lapset haisee, ja lisäksi mun yksi miespuolinen työkaveri, jonka äiti pesi sen vaatteet. Sen työhuone haisi sille kauhealle OMOlle niin ettei siellä voinut edes pikaisesti keskustella. Yhden ihanan takin jouduin myymään pois, kun se myrkytti koko eteisen hajullaan ja muutenkin. Miksi joku voi haista niin pahalle, mutta jonkun muun mielestä muka hyvälle?

   Poista
  2. Tarkastin vielä Allergia-ja astmaliiton sivuilta (kylläkin keskustelupalstalta :), ei ole minä): "Erityisesti unileverin Omo Sensitive, mutta jossain määrin myös Bio Luvil ovat raaka-aineiltaan pahanhajuisia. Niillä pestyt vaatteet haisevat kuivuessaan voimakkaasti ja pahalle."


   Samalta sivulta ohje kirppisvaatteen hajuttomaksi saamiseen:
   Laita parvekkeelle tuuolettumaan kahdeksi viikoksi. Laita siten, että auringonvalo ei pääse haalistamaan niitä, mutta että tuuli pääsee mahdollisimman hyvin joka puolelle vaaatteita; myös vaatteiden sisälle. Pese sen jälkeen 3-5 kertaa runsaasti vettä sisältävällä pesuohjelmalla, esimerkiksi hienopesu lisävedellä 40 astetta.

   Poista
  3. Ai että sensitive?! No huh, luulisi niiden olevan jotenkin hajuttomampia...
   MInä olen tykästynyt uusiin (?) Neutral-pesuaineisiin. Erityisesti niihin nestemäisiin. Tulee puhdastakin.

   Hyvä muuten tuo ohje!

   Poista
  4. Kyllähän hajusteetonkin voi olla pahanhajuinen. Kai niillä pesuaineiden hajusteilla myös peitetään raaka-aineiden hajuja eikä vain tuoksuteta pesuainetta muka-hyväntuoksuiseksi?

   Meillä käytetään Erisania nykyään kaikkiin pyykkeihin (ja pullonkyljessä sitä suositellaan myös kestovaipoille, vink vink). Se pesee tehokkaasti ja tiivistekoostumuksen ansiosta on riittoisampaa kuin joku Omo. Plussana kotimaisuus ja eläinkokeettomuus :)

   Mutta sitten tuohon Taikiksen varsinaiseen aiheeseen! Eikös se mene niin, että mitä et voi poistaa, peitä? Eli jos et saa pahaa hajua lähtemään, koeta peittää se jollain miellyttävämmällä. Mitä jos laittaisit pahanhajuiset vaatteet tuuletuksen jälkeen tiiviisti muovipussiin ja mukaan jotain hyväntuoksuista, esim. joulupipareita, kanelitanko tai kuivattua neilikkaa? Tai jos tämä konsti ei innosta, niin Uudessa Mustassa vinkataan että vaatteisiin pinttyneen hienhajun saa lähtemään etikalla (http://www.uusimusta.fi/etusivu/2011/1/11/etikka-toimii-pinttyneeseen-hienhajuun.html). Kai sitä voisi kokeilla pesuaineenhajuunkin?

   Anyway, toivottavasti saat hajut lähtemään! :)

   Poista
  5. No ne on nyt tuolla kellarissa tuulettumassa, seuraavaksi alan kanelipussittamaan niitä ja sitten pesen ja etikoitan. Mutta oikeesti, musta on ihan älytöntä, että joku pesuaine saa olla niin voimakas, että sen haju on oikeesti niin pistävä ja läpitunkeva, että se voisi sokaista jonkun villihevoslauman ja yhden keskivartalolihavan nirppanokan! Siis en tajua!

   Poista
 2. Itse tykkään hajusteellisista enkä tiedä mitään ihanampaa tuoksua kuin vastapesty pyykki, jossa tuoksuu voimakkaasti joku ihana kukkatuoksu. Kirpparilla karsastan vaatteita, jotka on pesty hajuttomilla tököteillä, koska mistä niistä edes tietää, onko vaatetta pesty.

  Jos vaate ei tuoksu millekään, siihen tarttuu kirpparin ja vaatteen oma ominaishaju, joka ei ole raikas vaan sellainen ilman ja lumpun sekoitus. Eikä se haju sinullekaan ollut kynnyskymysys kun kuitenkin sen haalarin ostit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaistuoksu on eri, kun se Omo! Sellanen silitetty, puhdas ja ehkä miedosti hajustettu pyykki onkin ihanan hajuista.. Mutta tuo OMO tai mikä onkaan, ei ole. Se on liian pistävä ja pinttynyt.

   Ja haalari oli kyllä pakko ostaa, koska se oli niin halpa. Mutta jos sitä hajua ei saa pois, on se pakko laittaa kiertoon, etten syliin ottaessa oksenna lapsiressukan päälle.

   Poista
 3. Vielä pyykinpesuainetta pahempi haju on ns. homeen haju. Joidenkin perheiden vaatteet vaan haisee homeelle. Me saamme vaatelahjoituksia eräätä homeenhajuiselta perheeltä ja niiden vaatteiden hajuttomaksi saaminen on työn takana ja aina ei edes onnistu..

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti jotkut vanhoissa puutaloissa asuvat ihmiset kuvittelevat, että heillä tuoksuu "vanhan talon haju". Sellaista ei ole vaan kyseessä on juurikin home. :( Siinä vaiheessa kaverilla voinee vihjaista aiheesta, jos lapsensa ovat jatkuvasti nuhaisia, astmaisia tms.

  Tiuku

  VastaaPoista
 5. Nyt täytyy puolustaa ettei se omo sensitive haise miltään. Tai siis ainakin on hajusteeton ja väriaineeton. Tai sit mä vaan haisen aina tosi pahalle enkä ees tajuu, uo nou... Ite oon allerginen hajusteille ja joidenkin ulkona kuivuvan puhtaan pyykin "tuoksu" saa allergian aikaiseksi vaikka ois kaukanakin. Toinen teema näin allergikkona onkin, miten voi olla mahdollista et ihmisten mielestä on ihanaa suihkuttaa lemuava kemikaalipilvi ympärilleen (joo joo ihana ja varmaan kallis hajuvesi). Itse kun en pysty osaa hajuvesistä hengittämään ees useamman penkkirivin takaa... Tiedän kyllä et vaikee ymmärtää, kyllä mäkin ennen käytin hajuvesiä. Nyt meen haistelemaan meijän omo sensitive pyykkejä eri kosteusasteisina. Ehkä se on vaan nestemäinen tai jauhemainen joka karkottaa ihmisiä kirppispöydän ääreltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummohajuvesi ja Omolle lemuava koululaislauma <3, ai että. Siinä on ihanat. Mielummin vaikka valkosipuli ja vanha viina ja kahvi :).

   Poista
 6. Jep, tämä kävi taas mullekin! Ostin (paniikissa, kun vanha jäi yllättäen pieneksi) huuto.netistä PERKELEEN kalliin haalarin E:lle, ja tuoksu tuli kaupanpäällisenä. ARGH! Onneksi se ei ollut paha, lähti pesussa pois. Mä ihmettelen samaa, voiko se tuoksu olla jonkun mielestä hyvä, koska musta se on järkky.

  VastaaPoista
 7. Hei, yks mikä haisee aivan kammottavalle on Lidlin pesujauhe ja sillä pestyt pyykit!!!!! En voinut raskaana ollessa kävellä tuolla aineella pyykänneen naapurin suljetun oven ohi rapussa, ilman että meinas tulla yrjöt.
  Ja sit en tiedä olenko ainoa, mutta UFFilta ostetut vaatteet on aina pesty ihan hirveellä aineella, niissä on ihan oma Uffinhaju.
  Ja myös toinen hajuvesiallerginen täällä hei. Kuuma hellekesä ja sporassa jollain vähä lorahtanu hajuvettä...aijai miten ihanasti ottaa henkeen..puhumattakaan kun avokonttorissa joku innostuu suihkuttamaan sitä tavaraa päälleen oikeen reilulla kädellä just kotiin lähtiessä tai ruokikselle purjehtiessaan. Saastepilvi jää vaan leijumaan kun daami poistuu ovesta. nam.

  VastaaPoista

Kerro jotain!