sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Turkulaisen perheenäidin mietteitä

Me ollaan asuttu pian neljä vuotta Turussa. Syksyllä esikoinen aloittaa koulun tässä vieressä, ja hänellä on jo eskarista ja jalkapallosta kavereita tästä lähialueelta. Toinen lapsi on ollut vajaan vuoden tänne muuttaessa, ja kaksi seuraavaa lasta ovat syntyneet täällä. Kaikki ovat ihan turkuuntuneita, eivätkä muusta tiedäkään.

Miettinen oli aluksi se, joka muutti vähän niinkuin mukana tänne, vaimon opiskelukotkotuksien perässä. Nythän se on ihan sitä mieltä, että ihmisellä on hyvä olla täällä, on niin rauhallista ja halpaa ja helppoa. Opiskelujen ajaksi muutto on hänen mielessään muuttunut pysyväksi ratkaisuksi, eikä hän enää kaipaa Helsinkiin. Viimeistään puutarha-alan tutkinto ja oman yrityksen perustaminen on saanut Miettisen juurtumaan vielä tiukemmin Turkuun.

Vaikeinta tämä kaikki on siis ollut mulle itselleni. Olen milloin vihannut, ällönnyt, sietänyt tai välillä jopa ihan tykännyt asua täällä, mutta kokoajan ajatellut, että kunhan opinnot loppuvat, niin täältä lähdetään. Joka kerta, kun olen huomannut sopeutuneeni, olen vähän kuin säikähtänyt, että älä nyt vittu luovuta: sä olet HELSINKILÄINEN! Että et lähde tohon taivasteluun, morotteluun ja määkimiseen mukaan, pysy skarppina nyt!

Joku päivä katsoin ystävän valokuvia heidän lapsensa vallilalaisesta lapsuudesta, ja oikein sydäntä pakotti, kun kuvat olivat ihan kuin meidän elämäämme ennen Alppilassa: pitkätukkainen poikalapsi, jolla on jotkut neutraalit retrovaatteet päällä ja hänen ihanat, omantyyliset vanhempansa kaikilla ihanilla ja tutuilla kaduilla. Ajellaan sporalla, mennään ihaniin lasten tapahtumiin, nähdään kavereita ja hillutaan ulkona ja syödään hyvissä ravintoloissa, kun lapsia on vasta se yksi pieni ja helppo.

Nykyinen elämäni on aika kaukana tuosta. Lapsia on neljä, eikä niitä ei missään mielentilassa ole järkeä viedä mihinkään perhekerhoihin (eivätkä ne isoimmat edes suostu ikinä lähtemään muualle kuin jonnekin ennalta hyväksi todettuun), katukirppiksille tai ravintolaan, ilman että se on hirveä show, jossa kaikki huutaa ja murjottaa. Ihanat kivijalkakaupat, cooli citymutseus ja ympäriinsä rennosti kävely on vaihtunut Cittarin perhepaikalle Corolla Versolla kurvaamiseen ja jättikassien takakonttiin lappaamiseen. Äitikavereiden luokse saa mennä vain osan lapsista kanssa, tai vierailut saattaa saada jänniä "älä huuda mun lapselle, kun se ei edes tee mitään ihmeellistä"-käänteitä, ja oikeastaan en edes jaksa keskustella lapsista kenenkään kanssa, jolla on pienempiä/vähemmän lapsia kuin meillä. Ja tätä samaa se varmasti olisi siellä Helsingissäkin.

Valmistun viimeistään jouluna, ja sitten pitäisi oikeasti keksiä joku työ jostain. Tuntuu vaikealta ajatella, että täytyisi olla valmis ottamaan mikä vaan työ vastaan, jota täällä olisi tarjolla, vaan sen takia, että muut perheenjäsenet haluavat olla täällä ja työtilanne on mikä on. Toisaalta pendelöinti Helsinkiin tässä elämäntilanteessa tuntuisi sekin aika raskaalta vaihtoehdolta. Joku tuttu joskus sanoi, että "kaikki työ on arvokasta, ja niin kauan kun lapset on pieniä, täytyy ÄIDIN tehdä kompromisseja", ja oli sitä mieltä, että mun pitäisi mennä esimerkiksi kaupan kassalle valmistuttuani. Itse en ehkä ihan vielä ole samaa mieltä, mutta kyllä täytyy sanoa, että vähän ahdistaa. Turkuun jäämisessä kivointa olisi jatkaa saman tien jatko-opintoihin tai hakea jotain tutkimusapulaisen paikkaa yliopistolta, jolloin tänne jäämisessä olisi joku järki ja se edistäisi mun elämää jollakin tavalla.

Tänään muutenkin kaipasin pitkästä aikaa ihan kunnolla Helsinkiin, kun näin instassa kuinka kaverit olivat perheineen pizzalla Putte'sissa. Samalla muistin Alppilan keväät, Alppipuiston, Lenin-puiston, kuivat kadut, baarit ja ravintolat, kivat ja samanhenkiset äidit, musa-iskät ja kahvin tuoksun. Jännä ajatella niin päin, että sitä idylliä, josta lähdettiin, ei enää ole meille. Meidän Helsinki olisi joku omakotitalo tai rivitalo Helsingin liepeiltä, jossa olisi varmaan ihan yhtä hitaasti lämpiävää porukkaa lähipuistossa kuin täällä. Tai ei lähipuistoa ollenkaan.

Meidän Turussa ei siis ole mitään vikaa, ei siinä. Turku on Suomen puutalo-villasukkaelämän ja downshiftauksen pääkaupunki, jolle meidän täytyy olla kiitollinen monesta kivasta jutusta.Turku on meille ollut tosi ihana paikka tutustua itseemme, keskittyä omaan elämään, saada lapsia ja elää elämää hissukseen. Kaikki on rentoa ja helppoa, kun mitään ei tarvitse suorittaa ja kaikki on lähellä. Mutta täytyy silti sanoa, että olisi mukava kokeilla myös sitä, miltä paluu Helsinkiin, joku oikeasti kiva ja kova työpaikka tuntuisi ja se, että ne sukulaiset ja kaverit olisi helposti tavattavissa.

Ja sitten, jos oikeasti tuntuisi siltä, niin palata takaisin Turkuun tai jäädä Helsinkiin, olla aloillaan ja tyytyväinen jossain omassa ihanassa rintamamiestalossa, jossa on iso piha ja paljon vanhoja omenapuita. Remontoida, hinkata ja laittaa siitä sellainen ikuinen koti, jossa voi hillota, säilöä, kuivata ja pakastaa,  josta lapset kävisi koulunsa ja jossa mä saisin järjestää jotain ihania äitien illanistujaisia ja saunailtoja. Puutarhassa olisi iso pöytä, johon keräännyttäisiin syömään porukalla ja kaikilla olisi mukavaa, eikä kenenkään enää tarvitsisi hötkyillä mihinkään.

maanantai 22. helmikuuta 2016

Se parhaiten nauraa, joka jälkiviisaana katajaan kapsahtaa; eli muistilista seuraavaan kiroiluiltaan

Tapahtui näinä päivinä, että neljän äiti kävi ensin salilla, sitten sipaisi huuliinsa kevyesti luomukosmetiikkaa ja lähti feministiseen kiroiluiltaan ystävättärensä kanssa. Ihan tuosta noin vaan, kevyesti keskellä viikkoa! Jätti lapsensa ja lähti illaksi ulos!

Illan henkeen yleisöstä kaivattiin kiroilijoita esiintymään ja yllytyshulluna menin itsekin puhumaan! Sanoin paljon, kiroilin paljon, jännitin, mutta selvisin! Puhuin lapsista, äitiydestä, muistaakseni vähän urheilullisuudesta, maidon valumisesta, aikuisopiskelusta ja ehkä jostain muustakin.

Paljon jäi myös sanomatta, joten ajattelin nyt tehdäkin sellaisen "Mitä olisi pitänyt muistaa sanoa"-listan:

- Teemasta neljän äitiys olisin voinut sanoa lisää, että jos jotain jäi kiinnostamaan suurperhe, niin sitä voi kokeilla esimerkiksi tekemällä kaiken arjessa vaikkapa suossa. Kaikkea tekemistä tulee miettiä ensin viiden muun ihmisen kautta ja hakea jokaiseen liikahdukseen lupa joko mieheltä tai lastenhoitajalta.

Se jokaisen mieliin painunut "Mika Myllylä harjoittelee suolla"-vuoden lehtikuva on just kuin mun elämä, mutta siihen vielä rintareppuun ja pulkkaan muutama lapsi huutamaan ja Miettinen käkättämään viereen, niin alkaa olla aika autenttinen kokemus meikäläisen elämästä.

- Äititeemaan lisäksi vielä se, että aina kun äiti-ihminen menee ulos asunnosta, joku kysyy että "Kukas niitä lapsia hoitaa?". No, niiden isä. "Onpas se ihana kun päästää sut ulos". No, eikö olekin. Kyllä mä olen onnekas, kun pääsen jaloittelemaan välillä, että jaksan taas tyydyttää mieheni ja lasteni tarpeet.

- Ja vielä äiti-osastoon se, että kiroilun jälkeen viikon kestävä moraalinen ongelmointi siitä, että olisiko mun nyt pitänyt sitten vielä lopuksi sanoa, että kai kaikki ymmärtää että kuitenkin rakastan lapsiani ja miestäni, kunhan vähän päästelin höyryjä ja liiottelin, niinkuin aina. Ja että saahan äitikin vähän kiroilla joskus, vaikka on hyvä äiti ja zzzzz…..

- Joku kanssakiroilija lanseerasi sanan "Juha-indeksi", eli mitä suurempi taloudellinen päätös, sitä enemmän päätökseen osallistuu Juha-nimisiä henkilöitä. Juha hakkaa toista Juhaa selkään ja onnittelee rohkeista päätöksistä ja kolmas Juha tulee paikalle vaan suoltamaan jotain kiimaista tradenomi-jargonia.

Kehittelin tätä juttua hieman eteenpäin, ja mietin kuinka ärsyttävää on osallistua juhien työelämään. Juhat kertovat yhä nelikymppisinä juttuja armeijasta viitaten itseensä jonain reservin upseerina ja käyttävät urheilutermejä kertoessaan työelämän uudistuksista: milloin jumpataan, pallotellaan, otetaan koppi jne. Vaan korostaakseen sitä, kuinka naiset on ulossuljettu siitä niiden juhien omasta pienestä piiristä, jossa hommat taputellaan saunassa ja golf-kerhoissa. Juhat ovat jopa saattaneet tavata vuosikymmenet sitten jossain jalistreeneissä ja jumpanneet sekä pallotelleet siitä asti yhdessä.

Naisten vastaavaa juhailua olisi kehuskella aikuisena yhä sillä, kuinka monen isosen kanssa sekoili riparilla tai kysellä huutaen palaverissa että "Raija, monta tikkiä tuli synnytyksessä?!" tai "Marjatta, vanha menkkamuija, miten menee!?!, "Tiina, senkin munahaukka! Saitko eilen!?" jne.

Noin niinkuin alkajaisiksi. Olisi mulla sitten varmaan paljon muutakin sanottavaa, mutta aloittaisin noilla.

Muistakaa kiroilla, se tekee hyvää sielulle!